Bosnië & Herzegovina | Reisroute | Bijzondere Balkan weektrip

Vorig jaar augustus zat ik even in between jobs, zoals de mensen dat noemen. Deze overgang van oud werkgever naar nieuwe uitdaging duurde slechts 1,5 week. Net genoeg om er nog even tussenuit te gaan. Last minute struinde ik het internet af, op zoek naar een interessante bestemming..

Weektrip Bosnie Herzegovina

Ik mag weer! 🙂

En de reis gaat naar..

Bestemming: ergens in Europa
Duur: maximaal 8 dagen
Prijs: zo goedkoop mogelijk
Type vakantie: backpacken
Voorkeur: een onontdekte reisroute

Een paar uur later zijn de tickets geboekt: Op 23 augustus land ik in Dubrovnik, Kroatië, vanwaar ik later met de bus, via Mostar, naar Sarajevo reis. Op 29 augustus pak ik het vliegtuig naar Ljubljana, waar ik een tussenstop heb van 18 uur. De volgende ochtend land ik weer op Nederlandse bodem. Niet heel veel vaker zag ik zoveel landen en steden in slechts een week tijd.

Reisroute

In tegenstelling tot andere reizen, boekte ik vooraf alvast mijn hostels. De beperkte tijd geeft je automatisch ook minder flexibiliteit. Daarnaast wist ik op voorhand dat ik Dubrovnik, Mostar en Sarajevo wilde bezoeken. Hoefde ik daar niet meer over na te denken tijdens de trip.

Dubrovnik – Kroatië

23 t/m 25 augustus

De eerste dagen is het altijd weer even wennen om alleen op reis te zijn. Dubrovnik is druk en toeristisch. Veel gezinnetjes en stelletjes struinen door de knusse, oude, ommuurde binnenstad.

Wandeling over de stadsmuur

In de 2 uur durende wandeling over de oude stadsmuren van Dubrovnik, leg je een kleine 2 kilometer af. Ondertussen geniet je van het uitzicht op zee en de vele rode daken die de stad rijk is. Een must-do wanneer je in Dubrovnik bent!

Naar het strand

Er zijn verschillende strandjes te vinden in en rondom Dubrovnik. Eén ding hebben ze gemeen; ze zijn allemaal drukbezocht. Ben je op zoek naar rust en wil je daar best wat gemak voor opofferen? Dan heb ik een goede spot voor je! Vanuit de oude stad loop je het overvolle Banje Beach voorbij en na een minuut of 5 kijk je uit naar een smal paadje aan de rechterkant van de weg. Volg dit pad, daal af en vind een plat stel rotsen waar je heerlijk rustig kunt neerstrijken. Met geluk vind je een plekje dichtbij een trap, zodat je ook gemakkelijk een frisse duik kunt nemen. Extra plus: dit mooie uitzicht op de stad!

Strand Dubrovnik

Chill je liever aan een schattig kiezelstrandje in een mooie baai, tussen hoge rotswanden? Bezoek dan Bellevue Beach!

Met de bus naar Bosnië & Herzegovina

Reis je met de bus naar Mostar, claim dan een plekje aan het linker raam. Je hebt namelijk een prachtig zicht op de hele kustlijn. Bij de grensovergang geef je je paspoort af, terwijl je zelf in de bus blijft. Na een korte stop wordt de weg naar Mostar vervolgd.

Afstand: 140 kilometer
Duur: 3 a 4 uur (met de bus)
Frequentie: een aantal bussen per dag
Prijs: €15,50

Mostar – Bosnië & Herzegovina

25 t/m 27 augustus

Inmiddels heb ik de smaak helemaal te pakken! Mostar is een klein, oud stadje. Het valt me op dat de sporen van de oorlog nog goed te zien zijn. Ik voel me direct thuis bij Hostel Fig en ontmoet hier leuke mensen. We luisteren onder de brug naar een klassiek concert en ik beleef mijn eerste lift-avontuur vanaf de Kravice watervallen!

Stari Most

Deze oude brug is de eyecatcher van Mostar. Het middelpunt van de brug ligt 19 meter boven het water. Voor een succesvol, volwassen leven, springen alle zestienjarige jongens uit Mostar vanaf de brug de ijskoude Neretva-rivier in. Wil jij ook de sprong wagen? De plaatselijke divers club brengt je €25,00 in rekening voor deze dodensprong. Je krijgt er wel een plek op de erelijst voor terug. Wie durft?

Stari Most brug, Mostar

Kravice watervallen

De Kravice watervallen zijn prachtig en het bezoeken waard! Een populaire zwem- en picknickplaats voor de lokale bevolking, welke je helaas niet met het openbaar vervoer kunt bereiken. De watervallen liggen 40 kilometer ten zuiden van Mostar. Boek een taxi/trip of scoor een lift!

Sarajevo – Bosnië & Herzegovina

27 t/m 29 augustus

Ook in Sarajevo val ik met mijn neus in de boter. Ik slaap midden in het historische centrum, bij Travellers Home. Het hostel wordt gerund door een paar behulpzame en gezellige jongens. De stad is overzichtelijk en de architectuur is divers. In deze hoofdstad is maar liefst 92% van de bevolking Islamitisch. Ik kom meer te weten over de stad tijdens de Free Walking Tour van Neno.

Free walking tour

Deze tour moet je meemaken! In 2,5 uur praat de 30-jarige Neno je bij over de historische feitjes, interessante gebouwen en zijn persoonlijke ervaringen tijdens de oorlog tussen 1992 en 1995. Neno houdt van Sarajevo en jij na deze tour ook. Gegarandeerd!

Wanneer: dagelijks om 10.30 uur (april – oktober)
Duur: 2,5 uur
Prijs: vrijwillige bijdrage
Meeting point: National theater Susan Sontag square

Galarija 11/07/95

Galerie 11/07/95 is het eerste memorial museum in Bosnië & Herzegovina, dat is opgericht ter nagedachtenis aan de 8372 slachtoffers van de genocide in Srebrenica op 11 juli 1995. Op deze dag vielen de Republika Srpska-troepen Srebrenica binnen en verzaakte de internationale community in te grijpen. Waarin het Nederlandse bataljon een belangrijke rol speelde.

Een hele avond liep ik sprakeloos rond. Geraakt door de foto’s, films en persoonlijke verhalen. Ook dit land heeft een verschrikkelijke geschiedenis, waarvan de littekens in het dagelijkse leven nog steeds zichtbaar zijn. Het land krabbelt langzaamaan weer op en de positiviteit, de nuchterheid en het doorzettingsvermogen siert de Bosnische bevolking.

Bosnie & Herzegovina reisroute

Beschadigde huizen in Mostar

Ljubljana, Slovenië

29 t/m 30 augustus

In Ljubljana heb ik 18 uur, waarvan ik er 8 slaap en 3 op het vliegveld spendeer. In de rest van de tijd drink ik koffie, slenter ik door de stad, eet ik Indiaas en bezoek ik het kasteel op de berg.

Ljubljanski grad

Het wordt donker in Ljubljana. Een combinatie van het vallen van de avond en zwaar weer op komst. Zodra ik met de kabelbaan boven op de berg ben aangekomen, barst het noodweer los. Het middeleeuwse kasteel doet spookachtig aan en de meeste toeristen zijn inmiddels gevlogen.

Het kasteel ligt strategisch; midden in het centrum van de stad op een hoge heuvel. Tot de 17e eeuw werd het kasteel bewoond door lokale heersers, waarna het een gevangenis werd. Inmiddels is het kasteel bijna volledig gerenoveerd en grotendeels open voor bezoekers.

Bijzondere reisroute Balkan

Het kasteel verandert in een spookhuis..

Waarom zou jij deze reisroute volgen?

Simpel! Als je houdt van nieuwe gebieden, mooie natuur, een boeiende geschiedenis en een low budget vakantie, dan zit je goed in de Balkan. Je reist hier redelijk eenvoudig, de mensen zijn vriendelijk (vooral in Bosnië & Herzegovina) en je ontdekt een unieke bestemming.

Voor andere reisroutes check deze pagina op de Wereldgenieter!

Leave a Reply