Gastblog | In 4 stappen naar de beste vakantiefoto’s

We leven in een tijd waarin iedereen met een smartphone een fotograaf is. Of je nu een professionele fotograaf bent of nog niets van fotografie weet, je hebt de mogelijkheid om waar en wanneer je maar wilt foto’s te schieten. Vakantiekiekjes kunnen jouw droomreis vereeuwigen. Wil je daarom jouw vaardigheden opkrikken? Door een aantal simpele trucjes maak jij al gauw veel betere foto’s. Wij hebben de beste tips voor het verbeteren van jouw fotografie skills op een rijtje gezet. Op deze manier maak jij de mooiste vakantiefoto’s en kun je later met veel plezier de reis herbeleven.

blog stappen vakantiefoto's

1. Aandacht en tijd

Ken je dat? Dat je helemaal overweldigd bent door iets moois? Bezoek je de Eiffeltoren voor het eerst, dan kun je doordat je zo overweldigd en enthousiast bent vergeten om goede foto’s te maken. Snel een paar shots en wanneer je thuiskomt zie je dat de toren er maar half op staat of scheef. De beste tip die er is, is om met aandacht een foto te maken. Door de tijd te nemen kun je de beste compositie kiezen. Op deze manier voorkom je dat al jouw foto’s scheef of wazig zijn. Al spelenderwijs leer je op deze manier automatisch wat goede composities zijn en zullen jouw foto’s al snel verbeteren.

2. De luie zoomer is verleden tijd

Wil je iets vastleggen wat ver weg is? Gebruik dan geen zoom. Probeer zo veel mogelijk zonder zoom te fotograferen. Het is een luie functie. Ten eerste kun je in veel gevallen zelf dichterbij komen om de foto van dichtbij te maken. Maar vooral heeft zoomen een slecht effect voor jouw foto. De kwaliteit is minder omdat het aantal pixels minder is wanneer je inzoomt. Het is beter om de foto van veraf te maken en deze in postproductie bij te snijden.

3. Vergeet de filters

Filters kunnen jouw foto in een moment omtoveren. Dit kan ten goede zijn, maar filters zijn niet tijdloos. Daarnaast zorgt dit ervoor dat je niet let op het maken van een goede foto. Op deze manier leer je niet hoe het is om zelf een goede foto te maken. Natuurlijk kun je een foto al heel wat verbeteren wanneer je een paar kleine aanpassingen doet in het bewerkingsproces. Maar voorkom harde filters.

4. Licht

Een object kan verschillend uitvallen bij ander licht. Wil jij standaard goede foto’s? Dan is het aan te raden om tijdens ‘golden hour‘ naar buiten te gaan. Dit is het circa anderhalf tot twee uur voordat de zonder onder gaat. De zon geeft dan een gouden gloed af, wat zeer fotogeniek werkt. Het midden van de dag is het minst mooi, de zon staat dan hoog en geeft een flets licht. Het is aan te raden om gebruik te maken van het ochtendlicht of foto’s te schieten tijdens ‘golden hour‘.

blog stappen vakantiefoto's

Aan de slag!

Fotografie is een van de leukste vaardigheden om te leren. Je kunt jouw creativiteit gebruiken en al doende leer je. De beste tip is daarom ook om gewoon te starten. Met een paar basistips kun je jouw foto’s enorm verbeteren, maar al doende leer je zelf wat het beste uitpakt. Leg jouw vakantie vast in mooie foto’s en geniet zo nog langer van alle prachtige reizen die je gaat maken. Succes!

Met dank aan Veerle van reisfanaten.be

Leave a Reply