Noorwegen & Zweden | Top 5 | Hiken & Kayakken!

Afgelopen zomer ging ik roadtrippen door Noorwegen, Zweden & Denemarken. In Noorwegen was ik al eens een paar dagen geweest, jaren geleden. Ik wist nog wel dat het er mooi was, maar zó mooi, dat was ik even vergeten..

Ik werd compleet verrast door de grootse, ruwe, ongerepte en afwisselende natuur. Wat was het er heerlijk! We zijn, als ware outdoorgekkies, vol de Scandinavische natuur ingedoken. Eerder schreef ik al eens over de mooiste hikes op Madeira en ik wil je ook de actieve highlights van deze reis niet onthouden!

wildkamperen noorwegen
Door weer en wind.. Blijven lopen!

Trolltunga – hiken & wildkamperen

Vers van de nachtboot (van Hirtshals in Denemarken naar Bergen in Noorwegen) reden we meteen richting het startpunt van deze beroemde hike. Wandelschoenen aan, tas gepakt, vol frisse moed en lekker lopen maar!

Of ja, lekker lopen.. We werden meteen flink op de proef gesteld met een geasfalteerde weg vol haarspeldbochten stijl naar boven. Wil je krachten sparen, neem dan de eerste kilometers lekker het busje.

Trolltunga lijkt misschien een overhypte highlight waar de Instagrammers in hippe outfit staan te dringen voor een fotomomentje, maar je moet er wel écht wat voor doen om dit mooie fjord te bereiken.

Je stijgt tijdens deze hike ongeveer een kilometer in hoogte, wat wil zeggen dat je op de heenweg flinke stukken omhoog loopt. Wij liepen een paar uur in regen en dikke mist, maar bij helder weer is het geen straf om regelmatig een rustpauze in te lassen. De uitzichten zijn namelijk ook onderweg schitterend!

hiken in noorwegen
De tong van de trol!

Goede tip!

Ben je avontuurlijk ingesteld en wil je andere toeristen zoveel mogelijk mijden? Go adventure, go camping! In de zomer wordt het ’s nachts nauwelijks donker, dus start de hike ergens in de middag. Je hoeft je niet te haasten. Aangekomen bij het eindpunt loop je even rond om een mooi plekje te zoeken. Toen wij er waren, stonden er 15 andere tentjes, maar er is plek genoeg! Genietend van het uitzicht eet je een stevige maaltijd (uit blik), waarna je de tent induikt. Morgenochtend ben jij de eerste die geniet van het fantastische uitzicht op de fjord. Er staat dan nog geen rij bij ‘de trollentong’, dus neem de tijd voor een fotomomentje.

Extra voordeel; je verdeelt hiermee de kilometers, waardoor je in de ochtend fris aan de terugweg begint. Houd er wel rekening mee dat de hike wat zwaarder en belastender is voor je gewrichten omdat je met flinke bepakking loopt.

hiken in noorwegen
Ik bij onze tent, de mensen erachter bij de Trolltunga

Details

Start & eindpunt: Skjeggedal Carpark
Aantal kilometers: 28
Klimmen in meters: 1000
Duur van de hike: 8 – 10 uur
Kosten: Je betaalt niet voor de hike, wel voor de parkeerplaats. Ga je in 1 dag op en neer dan is het goedkoper, maar met een overnachting betaal je 700 Noorse Kroon per auto (€70,-).
Slaaptip: Op de top van de berg!
Goed om te weten: Wat neem je mee als je hier gaat slapen? Een backpack met warme kleding (zelfs in juli is het ’s nachts maar 3 graden), genoeg te eten (want wandelen maakt hongerig), een tentje en een warme slaapzak. Wij vertrokken om 17.00 uur en waren rond 21.30 uur bij het eindpunt. Omdat het in de zomermaanden nauwelijks donker wordt, kun je prima later op de middag vertrekken.

Jostedalsbreen – kayakken & gletsjer hiken

Een reisroute leg ik eigenlijk nooit vooraf vast, vrijheid tijdens een reis is namelijk heerlijk! Toch hadden we deze activiteit alvast vooraf geboekt. Ik had nog nooit een gletsjer gezien en wilde niet riskeren dat er geen kayak meer beschikbaar zou zijn. Middenin de zomer peddelen tussen de ijsschotsen én sneeuwballen gooien bovenop een gletsjer; dat leek me een ultieme ervaring!

hiken in noorwegen

Het meer Styggevatnet ligt op 1.200 meter boven zeeniveau en is vanaf de winter tot begin juli bedekt met sneeuw. Zodra het ijs smelt en het meer begaanbaar wordt, start Icetroll direct met deze avontuurlijke dagtrips!

De kayaks worden ter water gelaten en we peddelen in ruim een uur richting de gletsjer Austdalsbreen. We koersen af op de 30 meter hoge muur van ijs en onderweg genieten we van het kraakheldere water, de ijsschotsen en het mooie uitzicht.

kayakken in noorwegen

Na een korte break binden we de ijshaken onder de schoenen, worden we met een tuigje aangelijnd en krijgen we een ijsbijl in de hand gedrukt. We zijn klaar voor de hike op de gletsjer! Tijdens deze wandeling verkennen we de gletsjer, leren we meer over de verschillende kenmerken en horen we dat ook dit natuurwonder onder druk staat. De gletsjers in de buurt smelten de afgelopen jaren hard en trekken daardoor steeds verder terug..

hiken in noorwegen

Details

Start & eindpunt: Meetingpoint Breheimsenteret, waarna je gezamenlijk doorrijdt (20 km.) naar het Styggevatnet meer
Aantal kilometers: 10 km. kayakken, 2 km. hiken
Duur van de tocht: van 9.00 tot 16.00 uur
Kosten: 1400 Noorse Kronen (€141,50) per persoon
Slaaptip: Jostedal Camping (Hele knusse camping van een lieve vrouw!)
Goed om te weten: Warm aankleden! In de zon is het lekker, maar zodra deze weg is en het begint te waaien, is het ijskoud!

Jotunheimen, Vettisfossen – hiken

We verlieten de omgeving van Jostedalsbreen National Park om koers te zetten richting het naburige Jotunheimen National Park. De zon scheen, we bruisten van de energie en we hadden eigenlijk helemaal geen zin om de dag te ‘verspillen’ door alleen maar in de auto door te brengen.

Na een kleine online zoektocht kwamen we uit bij Vettisfossen. Dit is, met een valhoogte van 275 meter, een van de hoogste watervallen van Noorwegen. En laten we nou net dol zijn op watervallen! Gelegen nabij het dorpje Øvre Ardal, dat toevallig op de route ligt, is dit de perfecte break op deze reisdag!

De hike start op een breed, glooiend pad dat langs de knalblauwe rivier Ulta kronkelt. Onderweg krijg je alvast een mooi voorproefje wanneer je de Avadalsfossen waterval ziet. Zodra je een boerderij bereikt, wordt het pad uitdagender; via een smal paadje loop je, soms redelijk stijl, omhoog.

Eenmaal bovenaan kun je verschillende richtingen kiezen. Je bevindt je aan de rand van het Jotunheimen gebergte, dus je kunt vanuit hier ook gemakkelijk meerdaagse hikes maken. Bij de wegwijzer kies je het linkse pad en vanaf hier kun je het kletterende water al bijna horen..

Het uitzicht op de waterval is een echte kers op de taart na een mooie wandeling in een afwisselende omgeving. Neem hier lekker de tijd om wat uit te rusten en te genieten van het prachtige uitzicht!

Details

Start & eindpunt: Einde van de weg Utladalsvegen in Ovre Ardal
Aantal kilometers: 14
Klimmen in meters: 700
Duur van de hike: 4 – 5 uur
Kosten: Gratis
Goed om te weten: de route is duidelijk aangegeven en na het bezoek aan de waterval neem je dezelfde route weer terug

Jotunheimen, Besseggen – hiken

Vooraf waren we een beetje bang gemaakt door andere reizigers; ‘Het is eng, het is gevaarlijk, het is stijl, het is een moeilijke klim’.

Beide een gezonde portie hoogtevrees, maar ook een ontembare nieuwsgierigheid… we hebben het er dus toch maar op gewaagd! We zagen filmpjes waarin hele families (inclusief kinderen en honden) omhoog klommen, dus dat moet ons toch ook wel lukken dachten we..

Niet bang. ‘Die kant op!’

En het is ons zeker gelukt! Een prachtige hike met de mooiste uitzichten en een uitdagende klim in het midden van de route. Met handen en voeten klommen we omhoog. Er zijn genoeg rotsen waaraan je je stevig kunt vasthouden, maar heb je (lichte) hoogtevrees; kijk niet omlaag of naast je. Zodra de angst toeslaat, verstijf je en wordt het een stuk lastiger. Ik had bijna zo’n momentje te pakken, maar kon me gelukkig net op tijd herpakken.

Heb je echt extreme hoogtevrees of fysieke klachten, dan zou ik het afraden. Zo niet, dan kan ik alleen maar zeggen; GO, GO, GO! Het is, naar mijn bescheiden mening, een van de allermooiste hikes van Europa!

We hebben het gered! Stiekem toch best hoog he?

Details

Start & eindpunt: Gjendesheim (hier neem je op de heenweg de boot naar Memurubu, waarna je terugloopt naar Gjendesheim. Je kunt deze route ook andersom doen)
Aantal kilometers: 13,5 km (enkel)
Klimmen in meters: 1000
Duur van de hike: 6 – 8 uur
Kosten: Je betaalt niet voor de hike, wel voor de boot en eventueel parkeerplaats. De boot kost 160 Kronen (€16,-) per persoon
Slaaptip: Camping Maurvangen Besseggen (mooie locatie op loopafstand van de gratis pendelbus naar het startpunt)
Goed om te weten: Er is een stijl stuk waar je met handen en voeten over de rotsen omhoog klimt. De route is duidelijk aangegeven.

hiken in noorwegen
The day after.. Heerlijk wakker worden in deze prachtige omgeving!

Skåne, Stockamöllan – kayakken & wildkamperen

Inmiddels hebben we behoorlijk wat kilometers gereden en zijn we afgezakt naar het zuiden van Zweden. Na een dagje zonnen en uitrusten aan de Zweedse kust (geen bløf, het is hier 25 graden!) zijn we klaar voor het volgende actieve avontuur!

De omgeving is hier totaal anders dan we afgelopen week gewend zijn. Het is veel vlakker en lijkt af en toe verdacht veel op Nederland. Het is hier prachtig groen en de rivier Rönne kronkelt gemoedelijk door bossen en langs kleine dorpjes.

We laden onze kayaks vol met kampeerspullen en eten en we peddelen rustig met de stroming mee die op sommige plekken wat sterker is. Tot het plezier van de ander, knallen we af en toe op een rots of blijven we vastzitten op een boomstronk. Wat wiebelen, lachen, bijna omvallen, duwen totdat we weer los komen. We kunnen weer!

Na een flinke dag kayakken, hebben onze armen wel wat rust verdient. We leggen aan bij een public campsite middenin een bos. Ons tentje staat recht aan het water, we schenken een rood wijntje in en maken onze laatste restjes blikvoer op. We kijken uit op de stromende rivier en met dit rustgevende geluid op de achtergrond duiken we op tijd ons tentje in.

kayakken in zweden
Lekker plekkie!

Voor luchtbedden was geen plek in de kayak, dus na een niet al te comfortabele nacht worden we vroeg wakker. Niet erg, het is heerlijk om om 6.00 uur op het water te zijn en de wereld langzaam te zien ontwaken. Na een uurtje of 3 komen we aan bij ons eindpunt. Met lichtelijk verzuurde schouders nemen we afscheid van het water en nemen we de bus terug naar het startpunt. Helemaal zen zijn we klaar voor een frisse douche en wat extra slaap!

kayakken in zweden

Details

Start & eindpunt: Startpunt is in Stockamöllan, het eindpunt is net na het dorpje Herrevadskloster. Dit is een officieel uitstappunt van de Kanotcentralen. Vanaf hier kun je 1,5 kilometer terug lopen richting het dorpje om hier bus 518 te nemen (1x per uur) of je regelt vooraf een taxi bij de Kanotcentralen.
Aantal kilometers: 30 kilometer
Duur van de tocht:
dag I (19 kilometer): 6 uur
dag II (11 kilometer): 3 uur
Kosten: 540 Zweedse kronen per kayak (1 persoon) voor 2 dagen. Slapen is gratis.
Slaaptip: Er zijn 2 stops langs de rivier; Anderstorp en Riseberga. Dit zijn twee publieke kampeerplekken met beide een toilet, kampvuurplek en een shelter om onder te schuilen of slapen. Wij namen ons tentje mee in de kayak. De eerste stop ligt in een weiland, terwijl Riseberga middenin het bos ligt. Mijn advies is dus om door te peddelen naar de 2e stop.
Goed om te weten: Je kunt ook 1 of 3 daagse tochten maken. Check voor meer info de website van de Kanotcentralen hier!

Bonushike op de Kullaberg

Ben je toch in het zuiden van Zweden, in de provincie Skåne, dan is de ruige kustlijn ook een bezoekje waard! Vanaf het vissersdorpje Mölle kun je een trail volgen richting de Kullen vuurtoren. Je hebt mooie uitzichten op de pikzwarte rotsen in het water en de heuvelachtige duinen verderop. Op de terugweg pak je één van de routes door het bos terug naar het dorpje. Een eenvoudige wandeling, met weinig klimmen. Het rondje dat wij maakten was ongeveer 10 kilometer lang. Aanradertje voor als je toch in de buurt bent!

hiken in zweden

Leave a Reply