Chicken Tikka Masala. Een classic die iedereen wel kent. Over het ontstaan van het gerecht wordt nog steeds gediscussieerd; is het bedacht in Groot Brittannië of toch in India? Feit blijft dat het gerecht zijn oorsprong heeft in India, waar het zelden op een menukaart ontbreekt. Een kruidige en romige curry, die vele bereidingswijzen kent. Gelukkig mag je in India met je handen eten, want dit gerecht is om je vingers bij af te likken!
De Indiase keuken
De Indiase keuken is een van mijn lievelings. De overload aan kruiden, geuren, kleuren en liefde bezorgen me spontaan het water in de mond. Het eerste Indiase gerecht dat ik ooit proefde was Chicken Tikka Masala, het eerste Indiase gerecht dat ik ooit zelf maakte was Tikka Masala. Zie deze blog dus als een ode aan de CTM!
Eigenlijk heb ik in India welgeteld 0 keer vies gegeten (en ben ik gelukkig ook 0 keer ziek geworden). Elk gerecht is even smaakvol en krachtig. Hier moet je wel een beetje van houden. Eigenlijk zoals van India in het algemeen. Ik vond India fantastisch en de goede keuken heeft daar zeker een grote bijdrage aan geleverd. Menig restaurant biedt voor een paar euro’s een tafel vol gerechten van sterren-kwaliteit. Waar krijg je dat tegenwoordig nog?
Ingrediënten
Wat heb je nodig voor dit (Chicken) Tikka Masala recept voor 4 personen?
- 2 stukken kipfilet in blokjes / vegetarische variant: 200 gram witte kaas
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 centimeter gember
- 1/2 citroen
- 1,5 eetlepel olijfolie
- 4 tomaten
- 1 rode en 1 gele paprika
- 140 gram tomatenpuree
- 200 ml. kokosmelk
- kruiden:
- 2 theelepels garam masala kruiden
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 3 kardemompeulen
- 5 kruidnagels
- 4 stukjes kaneel
- 1 theelepel chilivlokken
- Peper en zout naar smaak
- Verse koriander (optioneel)
Hoe maak je het?
Vaak wordt Tikka Masala gemaakt met kant-en-klare currypasta, maar niet bij deze variant. In dit recept wordt gebruik gemaakt van veel pure kruiden en verse ingrediënten. Wel zo lekker!
- Snijd de tomaten, paprika en ui in kleine stukjes.
- Snijd de kip in blokjes.
- Pers de knoflook en gember, of snijd /schaaf dit in minuscule stukjes.
- Haal de kardemomzaden uit de peulen en vijzel deze samen met de kruidnagels en kaneelstokjes.
- Doe een halve eetlepel olijfolie in de pan. Zodra deze warm is, voeg de kip toe en bak deze licht aan. Haal de kip vervolgens uit de pan.
- Doe een lepel olijfolie en de pan en fruit de ui. Voeg ook de knoflook en gember toe. Goed blijven roeren, laat deze niet te bruin worden!
- Alle kruiden mogen erbij. Bak deze kort mee.
- Gooi de kip terug in de pan, en kort hierna ook de paprika en tomaat. Bak dit ongeveer 5 minuten en blijf goed roeren.
- Voeg de tomatenpuree en kokosmelk toe en knijp de citroen uit boven de pan.
- Laat het geheel 20-25 pruttelen op laag vuur. Schep regelmatig om.
- De vegetarische variant: skip de kip in bovenstaande stappen, maar voeg de witte kaas tijdens de laatste 5 pruttel-minuten toe, zodat deze lekker zacht is.
- Eventueel peper, zout en koriander (voor smaak of voor decoratie) toevoegen.
- Klaar is de kok. Aan tafel!
Tip 1:
De bereidingstijd voor deze curry is ongeveer 50 minuten. Heb je meer (voorbereidings)tijd? Kies er dan voor om de kip vooraf te marineren in 3 eetlepels yoghurt met een deel van de kruiden (vooraf aanbakken voor een betere smaak). Laat de marinade minimaal 30 minuten intrekken (het liefst langer) voordat het de pan in gaat.
Tip 2:
Tikka Masala combineert lekker met naanbrood. Op de mooie foodblog van Phood.nl lees je hier hoe je zelf naanbrood maakt met slechts twee ingrediënten; yoghurt en zelfrijzend bakmeel!
Smakelijk!