Amsterdam | Moco Museum | Verborgen schat op het Museumplein

Op het Amsterdamse Museumplein is het dagelijks een drukte van jewelste. Nederlandse en buitenlandse toeristen komen hier massaal naartoe om de bekende schilderijen van Van Gogh te bekijken, de meesterwerken in het Rijksmuseum te bewonderen, een kampioenschap te vieren (2018!), de bekende ‘I Amsterdam’ foto te maken, om te schaatsen of een (klassiek) concert bij te wonen.

Kortom, er is een heleboel te beleven op het Museumplein. Zoveel zelfs, dat er een kans bestaat dat je deze parel vooralsnog over het hoofd hebt gezien. Superzonde, want de tentoonstellingen in dit compacte, particuliere museum zijn toegankelijk, bondig en gewoon heel tof! Een must-do voor de liefhebber, de leek en eigenlijk gewoon voor iedereen die in de buurt is!

Het Moco (The Modern Contemporary Museum Amsterdam) is gevestigd in Villa Alsberg uit 1904. In het midden van het Museumplein biedt dit statige herenhuis podium voor de zogenoemde ‘Rock Stars of Art’. Oftewel, de gevestigde namen en pioniers op het gebied van moderne en hedendaagse kunst, met uiteenlopende stijlen. Wat dacht je van de rebelse kunst van Banksy en de kleurrijke popart van Roy Lichtenstein die je op dit moment kunt bewonderen?

Moco museum

Banksy – Home Sweet Home

Waarom het Moco museum?

Met tientallen bekende en minder bekende musea, is het lastig kiezen in onze hoofdstad. Toch heb ik het Moco museum meteen aan mijn lijstje met favorieten toegevoegd. Benieuwd wat er nog meer op dit lijstje staat? Onder andere het Tropenmuseum, waarover je in deze blog meer leest!

Ook wanneer je niet zoveel kennis van kunst hebt, heb je de werken van Banksy en Roy Lichtenstein vast wel eens ergens voorbij zien komen. De collectie bevat wat herkenbare klassiekers, maar laat daarnaast ook zien wat deze kunstenaars nog meer in hun mars hebben. Zo maakt Banksy bijvoorbeeld niet alleen street art en is de typische Lichtenstein-stijl in al zijn werken herkenbaar, hoewel hij naast de beroemde cartoonachtige portretten van vrouwen (o.a. de Crying Girl) ook totaal andere onderwerpen koos.

Laugh Now – Banksy

Banksy is het pseudoniem voor een Britse kunstenaar wiens identiteit tot op heden onbekend is. Voor zijn straatkunst gebruikt hij de, voor hem typerende, sjabloontechniek in combinatie met graffiti. Zijn scherpe en humoristische afbeeldingen, meestal gecombineerd met slogans, zijn controversioneel en vaak politiek getint. Banksy bekritiseert kapitalisme, de gevestigde orde, hebzucht en oorlog, waarbij de afbeeldingen van kinderen, ratten en apen vaak terugkeren. Begin jaren ’90 startte hij zijn carrière in Bristol, maar inmiddels vind je zijn kunstwerken ook in andere Europese en Amerikaanse steden, én in Palestijns gebied.

De ‘Laugh now’ tentoonstelling toont 50 originele werken, waaronder de bekende ‘Girl with the balloon’, ‘Bomb hugger’ en de ‘Flower thrower’. Naast de ‘indoor’ stukken, uit de privécollectie van verzamelaars, zie je ook een aantal streetart-werken, welke gered zijn van de sloop of het vuilnis.

Moco museum Banksy

Banksy – het meisje met de ballon

 

Moco museum Banksy

Banksy – street art met uitzicht op het Rijksmuseum

 Lasting influence – Roy Lichtenstein

Roy Lichtenstein (1923-1997) was een Amerikaanse popartkunstenaar. Zijn werken zijn te herkennen aan het gebruik van  felle, veelal primaire kleuren, omlijnd door vette zwarte lijnen. Ook het gebruik van stippen en lijnen typeert zijn stijl.

Wat ik verrassend vond, is dat Lichtenstein zoveel meer heeft gemaakt dan de alom bekende cartoonportretten. Stillevens en landschappen komen voorbij, maar ook wat abstracter werk met sterke penseelstreken of geometrische vormen. Ik vind het fascinerend dat hij zó dicht bij zijn eigen stijl blijft, terwijl de collectie toch spannend en afwisselend blijft.

Eén kamer mag je sowieso niet overslaan; de 3D kamer naar het schilderij ‘Bedroom at Arles’! Het schilderij is geïnspireerd op ‘De Slaapkamer’ van Van Gogh. Deze kamer stond ooit in het Van Gogh Museum en nu heb je tot eind mei de mogelijkheid om in het Moco een van de stoelen of het bed uit te testen.

Overigens is Van Gogh niet de enige schilder waardoor Lichtenstein geïnspireerd raakte. Een beetje kenner zal ook Mondriaan en Picasso terug zien in zijn schilderijen.

Moco Museum - Roy Lichtenstein

Roy Lichtenstein – het beroemde ‘Puzzle Portrait’ uit 1978

Moco museum, Roy Lichtenstein

Roy Lichtenstein – Uit de categorie ‘brushstrokes’ Anders maar toch herkenbaar.

Moco Museum – praktische info

Adresgegevens

Honthorststraat 20
1071 DE Amsterdam
www.mocomuseum.com

Openingstijden

Dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur.
Ook tijdens de Kerstdagen geopend

Entree

Volwassenen €12,50
Studenten €10,00
Museumkaart of CJP pas €9,50

Bestel alvast je online tickets hier (en skip de rij)!

Het museum is compact en telt 3, voor publiek toegankelijke, verdiepingen. Neem een uurtje of 2 de tijd om alles rustig te bezichtigen. Bij de ingang kun je een audiotour huren voor de tentoonstelling van Banksy. Verder vind je informatiebordjes (alleen in het Engels) naast de meeste werken.

Beide tentoonstellingen kun je bewonderen t/m eind mei 2018.

Laat je verrassen en inspireren. Have fun!

2 Comments

  1. Ilona Izabella november 29, 2017
    • Ingrid van der Heijden november 30, 2017

Leave a Reply