Amsterdam | Tropenmuseum | De wijde wereld dichtbij huis

Wil je graag a-la-minute op reis, maar ontbreekt het je aan tijd, geld of durf? Snak je naar nieuwe culturen, eeuwenoude tradities en heb je zin om helemaal op te gaan in bijzondere of exotische verhalen? Ga dan vandaag nog naar het Tropenmuseum in Amsterdam! Eenmaal binnen in dit prachtige pand, neemt iedere tentoonstelling je mee naar een andere wereld. Neem gerust uren de tijd, want zonder je ervan bewust te zijn, dwaal je van continent naar continent, van cultuur naar traditie, van fotoreportage naar meeslepende film. Het Tropenmuseum boeit van begin tot eind.

Tropenmuseum

Wat is het Tropenmuseum?

Het Tropenmuseum, voorheen het Koloniaal Museum, werd in 1864 geopend in een statig pand aan de Linnaeusstraat in Amsterdam. Het museum toont een grote verzameling voorwerpen uit (sub)tropische gebieden en biedt een goede mix van vaste en wisselende tentoonstellingen.

Het museum is wekelijks geopend van dinsdag t/m zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Kom op tijd, want er valt veel te zien. Daarnaast is de entree best prijzig (€15,00 voor 19 jaar en ouder), dus zorg dat je waar krijgt voor je geld.

Aleppo

Deze tijdelijke expositie loopt nog maar t/m december 2017. Aleppo; deze eeuwenoude, culturele stad is het podium geworden van geweld en gevaar. In een aangrijpende fotoserie is te zien hoe deze Syrische stad in de afgelopen jaren heeft geleden onder het dagelijkse geweld. Centraal staat een maquette van de stad, waaromheen foto’s van o.a. Stanley Greene en Eddy van Wessel je laten realiseren welke verschrikkelijke dingen hier gebeuren. Deze tentoonstelling grijpt je, bezorgt je rillingen en laat je beseffen dat vrede en rust niet vanzelfsprekend zijn.

Interessant: Elke zondag worden er rondleidingen verzorgd door oud-inwoners van Aleppo.

Body Art

Deze tijdelijke tentoonstelling is wegens succes terug in het museum en nog te zien t/m juli 2018. Je wordt meegenomen in de wereld van lichaamsversieringen. Je ontdekt bijvoorbeeld dat tatoeages van alle tijden en alle culturen zijn. Al eeuwenlang wordt het lichaam overal ter wereld versiert. Op de meest bijzondere en excentrieke manieren.

Tentoonstelling Body Art Tropenmuseum

Dayakkenyah tradities in Indonesië

Zuidoost-Azië

Voor iedereen die heeft gereisd door Zuidoost-Azië zal deze vaste tentoonstelling een feest der herkenning zijn. Maar ook wanneer je nog nooit naar Zuidoost-Azië bent afgereisd, of dit misschien binnenkort van plan bent, is dit een fantastische verzameling van bonte voorwerpen, waardoor de Aziatische culturen spontaan tot leven komen. Welke objecten herken jij uit welke landen?

Nederlands-Indië

Zodra je deze vleugel van het museum binnenstapt, waan je je direct in een andere wereld. Het koloniale verleden wordt op een beeldende manier weergegeven. Fris je geheugen op, of leer meer over de 350 jaar dat Indonesië een Nederlandse kolonie was.

Tropenmuseum Amsterdam

Een collectie opgezette exotische vlinders.

Gewoon gaan dus!

En snel als het even kan! Zeker de tijdelijke tentoonstellingen van dit moment zijn erg bijzonder en wil je niet missen. Kijk op www.tropenmuseum.nl voor alle praktische informatie, actuele prijzen en tentoonstellingen.

Ook nieuwsgierig naar andere musea in Amsterdam? In het Moco museum, museum voor moderne en hedendaagse kunst, vind je op het moment toegankelijke tentoonstellingen van Banksy en Roy Lichtenstein. Lees hier meer over in mijn blog! 

Leave a Reply