Iran | The rise of dj-duo Blade & Beard

Het Iraanse dj-duo Blade & Beard is hip. Ze spelen Europa plat sinds de documentaire Raving Iran in juli 2016 werd uitgebracht. Dit deep house-duo is een rijzende ster met fijne muziek en een minstens zo bijzonder verhaal.

Teheran

Still uit de documentaire

Documentaire – Raving Iran

De Duitse regisseuse Susanne Regina Meures reisde voor haar documentaire-debuut persoonlijk af naar Iran. In 2013 en 2014 volgde ze Anoosh en Arash op de voet en smokkelde later geheugenkaartjes vol beeldmateriaal (vaak gefilmd met mobieltjes) in haar beha het land uit. En niet voor niets, want de passie, het doorzettingsvermogen en de moed die het Blade & Beard duo toont, maakt diepe indruk.

In deze documentaire is te zien hoe het duo in Teheran strijdt voor hun carrière, uit liefde voor de elektronische muziek. Beperkingen, zoals regels en controle van de moraalpolitie, maken het echter vrijwel onmogelijk om deze passie na te leven. Techno, house en alle andere vormen van elektronische muziek zijn namelijk ten strengste verboden in Iran. Ondanks dat doen de jongens er alles aan hun muziek te verspreiden. Linksom, rechtsom en nog een keer proberen.. Je wordt er als kijker bijna moedeloos van. Toch willen de jongens van opgeven niets weten en blijven vechten voor een succesvol bestaan als dj.

Naast dat je ontzettend veel respect krijgt voor het onuitputtelijke doorzettingsvermogen van het duo, wordt ook duidelijk hoe beperkend het Iraanse systeem daadwerkelijk is. De documentaire geeft een beeld van de complexiteit, bureaucratie en de ontelbare restricties, waarmee de Iraanse bevolking dagelijks te maken heeft.

Het tij keert, wanneer Anoosh en Arash een uitnodiging ontvangen om te draaien op het grote technofestival Lethargy in Zürich. Een keerpunt in hun leven, waarbij ze voor hartverscheurende keuzes komen te staan, maar ook dé kans krijgen hun muzikale dromen waar te maken…

Raveparty woestijn

Still uit documentaire

Nieuwsgierig geworden?

De trailer van Raving Iran bekijk je hier: http://www.ravingiran.com/trailer.html

Documentaire

Wil je de volledige documentaire bekijken? Op vrijdag 21 juli wordt op het plein van Pakhuis de Zwijger, in samenwerking met IDFA, de volledige documentaire uitgezonden. De toegang is gratis en vangt aan om 22.00 uur. Meer informatie vind je hier.

Live optreden

Onder de indruk van de fijne deep house deuntjes van Blade & Beard? Op zaterdag 8 juli staat het duo live in Undercurrent in Amsterdam. Tussen 20.00 en 05.00 uur kun je genieten van heerlijke beats! Tickets koop je via Eventbrite.

Kom alvast in de stemming met Blade & Beard’s Raving Iran Desert Party Playlist!

Leave a Reply