Thailand | Koh Phangan | Feeling happy & relax | Yoga retreat

Precies zoals ik dat 3 jaar geleden deed, stapte ik ook nu op de boot die me van Koh Tao naar Koh Phangan bracht. Deze keer echter met een totaal ander doel. Geen gekke feestjes op Haad Rin (beter bekend als Full Moon beach), maar een week op yoga retreat. Het doel: maximaal ontspannen, tot mezelf komen, de indrukken van de afgelopen maanden verwerken en voorzichtig nadenken over de toekomst.

Het was even omschakelen, dat moet ik zeggen. Na een reis van 6 maanden, een week fulltime feestjes op Koh Tao en met een fikse kater schoof ik aan bij het eerste diner en tevens kennismaking met de groep. Een week zonder alcohol, vlees en feestjes, maar met vroeg opstaan, een vast dagritme en nieuwe zelfinzichten stond op de planning. Dit moest ik even rustig verwerken. Gelukkig had ik (voor het eerst in 6 maanden) mijn eigen houten bungalow.

Yoga retreat Thailand

Yoga retreat in Thailand. En waarom dit echt een vette aanrader is!

Bij aankomst op Haad Yuan Beach voel je direct de rust over je neer dalen. Anders dan op buurstrand Haad Rin, is het hier rustig, is er geen plek voor massatoerisme, zijn de stranden leeg en doen je ogen geen pijn van alle fluoriserende kleuren en schreeuwerige uithangborden.

Zodra je incheckt bij Bamboo Hut, waar je deze week gaat slapen, weet je dat dit je thuis gaat zijn voor de komende tijd. Het schitterende uitzicht op de baai gaat nooit vervelen. Evenals het eten, de vriendelijke medewerkers en het smalle pad dat leidt naar de yogaschool.

De yogaruimte zelf is wat hoger gelegen, grenst aan een klein tuintje en is gebouwd van enkel hout. Er zijn geen ramen, maar een soort gaas houdt insecten en ander ongedierte tegen. Doe je ogen dicht en je hebt het gevoel alsof je midden in de jungle staat. De geluiden van vogels, krekels en de wind door de bomen dringen diep door en wanneer je je ogen opent, zie je een oase van groen.

Voorafgaand aan de retreat heb ik in het handboek een aantal tips gelezen. Mijn slippers stop ik dan ook diep weg in mijn tas, om blootsvoets meer contact te maken met de aarde. Verder laat ik vlees en alcohol staan en ik probeer ook mijn telefoon zoveel mogelijk met rust te laten. Tijd voor rust, regelmaat en reinheid. Tijd voor mezelf!

Yoga retreat Thailand

Wat leer je?

Natuurlijk is het deels van jezelf afhankelijk wat je precies leert of wil leren. De eerste dagen maak je kennis met de leraren, denk je na over doelen en dingen waaraan je wil werken en raak je langzaamaan gewend aan het dagritme, de groepsgenoten en de combinatie van intensief bezig zijn (3 uur yoga per dag) en totale ontspanning (tijdens de meditatie en in de pauze op het strand). Tijdens de workshops worden verschillende thema’s besproken, gewerkt aan bepaalde houdingen en wordt er muziek gemaakt.

Er wordt een vertrouwelijke omgeving gecreëerd en je voelt je al snel compleet thuis en op je gemak. Iedereen durft open en kwetsbaar te zijn, haar zwakke kanten te laten zien en bovenal met de dag meer zichzelf te zijn.

Wat ik zelf merkte, is dat ik elke dag een beetje meer begon te stralen. Ook werden om me heen de kleuren feller, kleine details beter zichtbaar, mijn lichaam werd sterker en flexibeler, mijn bewegingen langzamer, mijn gedachten (over mezelf) positiever en mijn hoofd steeds rustiger.

Toen we op woensdagochtend in stilte naar een viewpoint liepen, vanwaar we de zon langzaam uit de zee omhoog zagen komen, stroomden de tranen non-stop over mijn wangen. Geen tranen van verdriet, maar van ontroering en intens geluk. Ik was ontroerd door de mooie en krachtige natuur om me heen, ontzettend dankbaar om te mogen zijn waar ik op dat moment was en gewoon simpelweg dolgelukkig.

Thailand yoga retreat

In stilte de zon zien opkomen. Beseffen dat je intens gelukkig bent, om wie je bent, wat je doet en waar je bent.

Dagprogramma

08.00 – 08.30 uur    Meditatie & Pranayama ademhalingsoefeningen

08.30 – 09.00 uur     Opstart van de dag, doelen stellen, dagboekje bijhouden

09.00 – 10.30 uur     Yoga

10.45 – 12.00 uur      Workshop

12.00 – 16.30 uur      Tijd om te lunchen, zwemmen en zonnen

16.30 – 17.00 uur     Meditatie

17.00 – 18.30 uur     Yoga

Op woensdagen:

05.30 – 07.00 uur     Labyrinth meditatie wandeling en zonsopgang in stilte

Kosten

Zeker als je al vakantie viert in Thailand, of aan het rondreizen bent in Zuidoost Azië, is dit heel erg betaalbaar!
Je kunt kiezen uit een yoga retreat van 1, 2 of 3 weken. Ik koos voor 1 week, wat inclusief 6 nachten in een privé bungalow bij Bamboo Hut, 5 dagen yogalessen, meditatiesessies en workshops én een massage is. De totale kosten hiervoor zijn 440 dollar, wat momenteel gelijk staat aan €370,00.

Omdat je dagelijks een vol programma hebt, geef je verder weinig uit. By far de grootste overige kostenpost is eten. Dit kun je echt heerlijk bij Bamboo Hut zelf! De prijs-kwaliteit verhouding is perfect en de bediening bestaat uit een club super vriendelijke jongens uit Myanmar. De kaart is heel uitgebreid en er is natuurlijk ook geen gebrek aan vegetarische en healthy maaltijden.

Yoga retreat Thailand

Bamboo Hut. Restaurant with a view!

Interesse?

Ben je al een ervaren yogi of een echte beginner? Voor iedereen is plek bij Pure Flow Yoga! Je wordt zowel fysiek als mentaal uitgedaagd en je maakt kennis met verschillende vormen van yoga en meditatie. Soms word je uit je comfortzone gehaald en beleeft af en toe totale ontspanning. Je komt dichter bij jezelf en je zult merken dat je elke dag een beetje meer gaat stralen!

Op de website van Pure Flow Yoga vind je uitgebreide informatie over de retreats, de leraren, de omgeving en de startdata. Vanaf december kun je vrijwel wekelijks starten. Aanmelden kan eenvoudig via de website en betalen doe je met een PayPal account.

Wil je meer weten over mijn ervaringen? Laat hieronder een bericht achter of stuur me een mailtje.
Namasté!

4 Comments

  1. christophe november 29, 2017
    • Ingrid van der Heijden november 30, 2017
  2. Franny november 29, 2017
    • Ingrid van der Heijden november 30, 2017

Leave a Reply