Waar ook ter wereld | Vakantie challenge | Ruim (je) rommel op!

Jaaa.. het is bijna zo ver. Die tijd van het jaar dat iedereen erop uit trekt. Naar een camping in de buurt, een huisje aan zee of naar een exotische (strand)bestemming ergens op deze mooie planeet. Holidaytime! Kun jij ook niet wachten..? Voor het zo ver is, wil ik graag even je tijd vragen voor deze vakantie challenge. Super simpel en iedereen kan meedoen! En je doet nog wat goeds ook, snel verder lezen dus!

Ondertussen in Tanzania..

Lekker met mijn zusje op reis. Twee weekjes mogen we samen Tanzania ontdekken, hoe heerlijk is dat! Op de tweede dag van onze hike door het Usambara gebergte, valt het mijn zusje op dat de omgeving zo prachtig is en dat het wel meevalt met het zwerfafval. Wat fijn denken we! En toch, als je beter kijkt, zie je her en der papiertjes, blik, maar vooral plastic liggen. Als kleurige stoorzenders in het groen, bruine landschap. Hmm.. Dat is niet zo mooi. Daar kunnen we wat aan doen; tijd voor actie!

We hebben nog een plastic tasje in onze rugzak zitten en beginnen meteen met verzamelen. Nog een goede workout ook, telkens bukken voor een stukje vuil, terwijl je het tempo van de andere twee probeert bij te houden. Leonie spot hierdoor zelfs een supermooie kameleon! Dit keer is de oranje kleur in haar ooghoek geen stuk rommel, maar een mooie twee hoornige kameleon die zich verschuilt in het gras. Noem je dit win-win? Dat dacht ik!

hagedis vakantie challenge rommel opruimen duurzaam

De challenge

Het idee is super simpel, maar daardoor ijzersterk. Er is namelijk geen excuus om het niet te doen. Komt ie:

Ga minimaal 1 dag tijdens je vakantie op pad met een (gevonden) plastic tasje en verzamel zoveel mogelijk zwerfvuil. Tijdens een strandwandeling, een tocht door het bos, op een picknickplek waar je even pauzeert of verzin zelf een moment dat je goed uitkomt.

Stel je eens voor dat iedereen die deze zomer op vakantie gaat een tasje vult met zwerfafval. En dit elke vakantie herhaalt of zelfs op meerdere dagen tijdens die vakantie. Hoeveel kilo kunnen we dan met z’n allen verzamelen? Kilo’s plastic en ander afval dat anders nog jaren in de natuur had rondgezworven. In diezelfde natuur als waar we tijdens een vakantie juist zo van kunnen genieten. Wat vaak zelfs dé reden is om op die bewuste vakantie te gaan.

En stel je voor als we het niet doen? Als over een paar jaar alle mooie plekken ter wereld vervuild zijn met afval. Met troep die elk uitzicht verpest, je moet zwemmen in een zee van plastic en je in het bos niet meer op knisperende blaadjes trapt, maar op stukken verweerd plastic?

vakantie challenge rommel opruimen duurzaam

Rommel verzamelen en ondertussen mooie schelpen vinden.. 🙂

vakantie challenge rommel opruimen duurzaam

Duurzaam op reis

In het kader van duurzaam reizen kun je heel veel dingen doen. Gewoon niet gaan, zullen sommigen zeggen. Want reizen wordt tegenwoordig ook wel eens het nieuwe roken genoemd. Er valt veel van te zeggen en er zitten zeker waarheden in, maar ik ben van mening dat zo lang je bewust reist, netjes met de natuur omgaat en de lokale economie zoveel mogelijk probeert te stimuleren, er ook heel veel goede kanten zitten aan reizen. Het kan de wereld, de mensen en natuur namelijk ook wat opleveren. En daarin kan (en moet!) iedereen zijn steentje bijdragen. Uiteraard gaat dit veel verder dan zwerfafval opruimen, maar het lijkt me in ieder geval een mooi begin.

Even tussendoor; mijn collega Thijs heeft naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Reizen is het nieuwe roken’ een interessant artikel geschreven met zijn kritische kijk op verschillende stellingen uit deze documentaire. Heel erg de moeite waard, leestipje dus! 

Wie daag jij, naast jezelf, nog meer uit?

Hop, hop, aan de slag! Zodat we met z’n allen nog jaren van deze fantastisch mooie én schone aardbol kunnen genieten! Welke vakantieganger daag jij uit?

vakantie challenge rommel opruimen duurzaam

Dit verzamelde deze vakantieganger en ik, in nog geen half uurtje tijd.

Leave a Reply