Zuid Afrika | Coffee Bay; een parel aan de ruige Wild Coast!

In een land zo groot als Zuid Afrika, vind je vele parels. Eén daarvan is Coffee Bay; met zijn 600 inwoners een klein stipje op de kaart aan de ruige Wild Coast. Coffee Bay (Koffiebaai op z’n Afrikaans) dankt zijn naam aan een schip dat zonk en voor de kust zijn lading koffiebonen verloor. De bonen spoelden aan, ontkiemden, maar overleefden niet op de zoute ondergrond. Ondanks dat is de naam gebleven.

Map Coffee Bay

Parel in de Wild Coast/ Transkei regio

Coffee Bay ligt in het Transkei gebied, zo’n 250 kilometer onder Durban. Transkei is een van de voormalige thuislanden (= een gebied dat tijdens het apartheidsregime aan de zwarte bevolkingsgroep werd toegewezen) binnen het huidige Zuid Afrika. De Wild Coast strekt zich uit van Port Edward tot East London. Een relatief onontdekt stukje natuur met kleurijke Xhosa-hutjes, groene heuvels en een prachtige, ruige kustlijn.

Mede door de slechte bereikbaarheid is Coffee Bay nog altijd redelijk off the beaten path. De basic levensstandaarden van de buurtbewoners, de traditionele Xhosa-cultuur en het gebrek aan voorzieningen zoals winkels, een pinautomaat en een benzinepomp bevestigen dat beeld. In deze regio ontdek je het échte Afrika wordt meer dan eens gezegd.

Waar blijf je slapen?

Dit is simpel. Bij Coffee Shack! Ondanks dat het alweer een aantal jaar geleden is dat ik op deze fantastische plek ben geweest, blijft Coffee Shack een van mijn alltime favorites wat hostels betreft. In een prachtige omgeving, verscholen in het groen, duikt opeens Coffee Shack op. Alsof je een oase van chillheid binnenstapt.

Coffee Shack hostel

Het is niet alleen deze relaxte vibe die Coffee Shack tot een fijne plek maakt. Eigenlijk heeft het alles wat een hostel een top-hostel maakt;

  • Budget accommodatie (camping vanaf €5,80 p.p.p.n. dorm vanaf €9,65 p.p.p.n., double room vanaf €25,00 p.n.).
  • Te gekke activiteiten, zoals 2 uur surf les voor nog geen €4,00 (lees hieronder meer!).
  • Een gezamenlijke ruimte met een gezellige kampvuurplek, restaurant, braai, hangmatten, knusse hoekjes en pooltafel.
  • Free stuff! En welke reiziger wil dit nu niet? Denk niet alleen aan Wifi, maar ook aan mosselen en oesters, een welkomstdrankje, gratis diner op de zondagavond, de 5e nacht slapen, (thema)feestjes met punch en lokale optredens. Do I need to say more Dutchies? 😉
  • Echt duurzaam! Met een eigen NGO (Sustainable Coffee Bay), opgericht in 2009, steekt dit hostel met kop en schouders boven vele concurrenten uit. Geef je kleding aan de lokale bevolking, blijf overnachten bij locals, laat je afval recyclen of support één van de vele community- of onderwijsprojecten.

What to do?

Eigenlijk hoef je niet eens veel te ondernemen om te genieten van de schitterende omgeving. Maar omdat Coffee Shack zó fijn is en je minstens 3 nachten blijft, is het toch goed om te weten wat je hier zoal kan doen.

Hiken, hiken en hiken

Er is geen ontkomen aan. Hiken zul je! Of je nou een wandeling rondom het hostel maakt of je gaat op een georganiseerde trip, al snel ontdek je waarom de Wild Coast zo genoemd wordt.  De ongerepte natuur, de ruige kustlijn, de steile hellingen, de geiten, de kliffen, de wilde golven. De natuur is op zijn best aan de Wild Coast. Maak een tocht naar het bekende Hole in the Wall, de Mpuzi grotten en kliffen, langs watervallen of ga voor een 5-daagse tocht van Port St. Johns naar Coffee Bay.

 Ontdek de Xhosa-cultuur

De Xhosa is een traditioneel volk. Met hun eigen taal, eeuwenoude gebruiken en rituelen, waan je je terug in de tijd. Schuif aan voor een traditionele maaltijd met een lokaal gebrouwen biertje, leer de taal of help met hout verzamelen en water halen. Maak een dagtrip of blijf een nachtje logeren!

Surfen

Coffee Shack eigenaar Dave is dol op surfen en dat mag iedereen weten! Van complete beginner tot ervaren surfer, iedereen komt aan zijn trekken rondom Coffee Bay. Elke surfspot is geschikt voor een ander niveau en het komt nauwelijks voor dat er een dag niet gesurft kan worden. Volg een les van 2 uur (voor slechts €4,00!) of ga voor een volledige beginnerscourse van 5 dagen.

Coffee Bay hike

Hoe kom je er?

Eigen vervoer

Vanaf de N2 neem je de afslag bij Viedgesville (richting Coffee Bay / Mqanduli). Om Coffee Bay te bereiken, vervolg je deze weg voor 75 kilometer. Na ongeveer 1 uur en 15 minuten rijd je Coffee Bay binnen. De weg is verhard, maar blijf alert! Overstekende mensen, dieren en potholes in de weg zijn hier geen uitzondering.

Baz Bus en langeafstandsbussen

Reis je met de Baz Bus of neem je een bus van bijvoorbeeld Greyhound, Translux of Intercape? Ook dan is Coffee Bay redelijk gemakkelijk bereikbaar! Omdat Coffee Bay niet aan de doorgaande weg (N2) ligt, is er een shuttle service beschikbaar. Dit is een onafhankelijke shuttle service en wordt gerund door een aantal hostels uit de buurt (voor 90 Rand / €5,80 per rit). Belangrijk is dat je deze shuttle service vooraf reserveert bij jouw hostel, zodat ze ook daadwerkelijk voor je klaar staan. Je wordt gedropt bij de Shell garage in Mthatha, van waaruit ook dagelijks, tussen 15.00 en 15.30 uur, de shuttle service naar Coffee Bay vertrekt.

Openbaar vervoer

Neem je een nachtbus, of sluit jouw bus niet aan op bovenstaande shuttle bus? Maak dan gebruik van een local mini bus taxi. Houd er rekening mee dat dit je wat meer tijd en moeite kost dan bovenstaande opties.

In Mthatha stap je op bij de Golden Egg halte (naast de Mac Donalds bij de Plaza shopping mall) en neem je de mini bus richting Mqanduli. Bij de Mqanduli Taxi Rank stap je over op de mini bus naar Coffee Bay.

Overtuigd?

Als je houdt van ongerepte natuur, avontuur, een relaxte plek buiten het gebaande pad en een hostel dat voelt als thuis komen, neem Coffee Bay dan zeker mee in je reisplanning. Vragen? Kom maar door!

Leave a Reply