De Nijmeegse Vierdaagse 2017 | Bucketlist; check!

De Nijmeegse Vierdaagse. Al 101 jaar een begrip in Nederland én daarbuiten. Uitgegroeid tot het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Vier dagen lang, afhankelijk van je leeftijd en geslacht, 30, 40 of 50 kilometer per dag wandelen. Het doel; eeuwige roem, de feestelijke intocht over Via Gladiola en het felbegeerde, Koninklijk erkende, Vierdaagsekruisje.

Via Gladiola

Waarom deed ik mee?

Als je tijdens je studententijd altijd hard roept dat je als (oud) Nijmegenaar verplicht bent minimaal eens in je leven de Vierdaagse te lopen, moet je die belofte ooit nakomen. Dit kun je doen wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, maar ik besloot dit bucketlist-dingetje nog voor mijn 30e verjaardag af te vinken.

Op 1 januari 2017 werd het hardop uitgesproken; ‘Ik ga me dit jaar inschrijven voor de Vierdaagse’. Ingeloot worden is dan natuurlijk nog een tweede, maar op 1 april was mijn deelname aan de 101ste editie definitief een feit.

De voorbereiding

Vanaf half mei begon de voorbereiding. Gemiddeld twee keer per week was ik aan de wandel. Het begon met een voorzichtige 10 kilometer per keer, maar de afstanden liepen al snel op. Als voorproefje op het echte werk, liep ik op 17 juni jl. de Nacht van de Vluchteling. Een sponsorloop van 40 kilometer, in het holst van de nacht, van Nijmegen naar Arnhem.

Het oefenen kostte me behoorlijk wat tijd; ik spendeerde ruim 60 uur aan voorbereiding, waarin ik, in 20 wandelingen, in totaal ruim 350 kilometer wegstapte. Onder het mom van ‘hoe meer ik train, des te fijner ik loop, hoe meer ik ervan kan genieten’, verkende ik de afgelopen maanden de mooiste plekjes van Den Bosch en omstreken. De Bossche Broek, de Moerputten en de Vughtse Heide ken ik inmiddels op mijn duimpje. Ook andere wandelparadijsjes zoals Noorwegen en Madeira heb ik inmiddels ontdekt!

Het moment van de waarheid

Dinsdagochtend, 18 juli jongstleden, de wekker op 4.00 uur. Door stiekeme spanning en een omgekeerd ritme had ik slechts een klein uurtje geslapen. Voor dit ontzettende niet-ochtendmens is opstaan in het donker alleen al verschrikkelijk. Laat staan wanneer je dit combineert met slaapgebrek, een beetje brakheid (met dank aan de Zwarte Cross) en het vooruitzicht van 8 uur wandelen. De eerste 20 kilometer waren dan ook de zwaarste van mijn hele Nijmeegse Vierdaagse.

Waalbrug Nijmegen Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse 2017 is van start!

Hoe maak je de Vierdaagse leuk?

Eerlijk gezegd; dag 1 was  best wel saai. Je wandelt met honderden tegelijk over dezelfde weg, het is stil, er is weinig te beleven en het publiek is best wel tam. Dit wordt nog een hele lange, saaie weg naar Via Gladiola dacht ik.. Daarnaast vond ik ook mentaal de eerste dag het zwaarst. Je weet dat je nog heel veel kilometers moet lopen, zo veel dat het lijkt alsof de eerste 40 kilometers er nog niet toe doen. Gelukkig wordt het om je heen met de dag gezelliger, losser en sfeervoller, maar je kunt er ook zelf wat aan doen om het leuk te maken! Naast de juiste mindset, kunnen ook andere dingen een lach op je gezicht toveren en vliegen de kilometers voorbij!

Spot de patronen

De Vierdaagse is duidelijk geen modeshow. Praktisch en comfortabel is wat telt. Dit uit zich op verschillende manieren en het is dan ook leuk om de verschillende types en trends te spotten. Zo zagen wij tientallen 50+ dames in strakke spaghettihemdjes, feestelijke hoedjes, schoenhoezen tegen de regen en wandelrokjes. Alles kan en alles mag (blijkbaar)!

Met stip onze lievelingstrend; de identieke duo’s! Hieronder slechts een selectie van alle gespotte setjes:

Duo's tijdens de vierdaagse

High Five met alle kids!

High Five met alle kinderen! Kinderen en ouderen zijn het leukste publiek, for sure! Dus zorg dat je geen uitgestoken handje mist en vergeet niet naar de bejaarden te wuiven. Hun glimlach maakt je dag!
Kijk trouwens ook uit naar Nigel  de kat. Hij staat dagelijks met zijn baasje langs de kant om de wandelaars aan te moedigen. Behalve als het te warm is, dan neemt een knuffelbeest de plek op Nigels troon in (waar gebeurd).

Andere Vierdaagse tips

Tot slot nog wat handige tips, mocht je zelf ook wandel-ambities hebben;

  • Vergeet alle outfit-tips en ontdek wat je zelf het fijnst vindt. Of het nu gaat om schoenen (sportschoenen, hoge of lage wandelschoenen of sandalen), rugzak of heuptas, kleding (denk aan: speciale wandelbroek, sportbroek, rok, lange of korte broek). Dit is echt allemaal persoonlijk, dus hier kan geen zinnige tip over worden gegeven! Het is jouw feestje!
  • Oefen genoeg. Dit maakt de Vierdaagse zelf een stuk aangenamer en plezieriger. Je moet er wat tijd in investeren, maar ik vond het dubbel en dwars waard. Zonder blaren, pijntjes of dipjes heb ik de Vierdaagse fluitend uitgelopen!
  • Naast een goede voorbereiding, is voldoende slaap en genoeg eten ook van essentieel belang. Duik op tijd je bed in, zodat je in de ochtend uitgerust opstaat en zorg dat je tussendoor, maar ook na afloop, voldoende eet. Smeer een hele rits bruine boterhammetjes, bak van te voren wat mueslirepen, graai onderweg wat komkommerschijfjes, drop, spekjes of zoute sticks mee en verwen jezelf na afloop met een goed bord pasta of een flinke bak friet. Je verbrandt veel calorieën, dus compenseer dit ook!
  • Oefen de volgende liedjes, je gaat ze tot in den treure horen!
  • Neem voldoende tijd op Via Gladiola! Wij hebben ongeveer 2 uur gedaan over de laatste 2 kilometer van de Nijmeegse Vierdaagse, beter bekend als de Via Gladiola. Zorg ten eerste dat je al je vrienden en familie optrommelt om je hier op te wachten, zodat deze Walk of Fame echt onvergetelijk wordt. Laat je bedelven onder de gladiolen, zorg dat er koude biertjes voor je klaar staan en geniet vooral van alle mensen die speciaal voor jou (en alle andere wandelaars) gekomen zijn. Hoogtepunt!
Via Gladiola 2017

Via Gladiola – Walk of fame

Tot slot

Het moest even groeien, maar uiteindelijk was deelnemen aan de Vierdaagse een onvergetelijke ervaring! Het wandelvirus heb ik echter nog niet te pakken, dus ondanks dat ik denk dat het voorlopig bij deze editie blijft, kan ik iedereen aanraden om een keer mee te doen! Een ontzettend leuk, goed georganiseerd evenement en tevens een mooie uitdaging voor jezelf.

Als afsluiter gooi ik er nog even wat feitjes* tegenaan voor de nieuwsgierige lezer;

  • In 2017 verschenen er op dinsdagochtend 18 juli 42.036 deelnemers aan de start. Uiteindelijk haalden 38.409 wandelaars op vrijdag 21 juli de eindstreep.
  • Hiervan zaten 19 deelnemers in een rolstoel.
  • De Vierdaagse is een internationale aangelegenheid; onder de burgerdeelnemers werden 67 verschillende nationaliteiten geteld.
  • Eén wandelaar ging in 2017 voor zijn 70e Vierdaagsekruis. Respect!
  • De oudste wandelaar in 2017 was 90 jaar. Hij liep 30 kilometer per dag. Ook heel veel respect!

* Bron: www.4daagse.nl

Vierdaagse kruisje

Vierdaagse kruisje. Het bewijs!

Tv debuut op SBS6

Tv-debuut gemaakt.. 😮

Vierdaagse Nijmegen 2017

‘Effe kroelen’ met Nigel de kat..

Leave a Reply